Látogatás a Drávai Családi Értékteremtő Gazdaságban

A Rural SMEs című projekt keretében látogatást tettünk a Drávai Családi Értékteremtő Gazdaságban. Drávai László és Drávainé Schwáb Zsuzsa kecske- és tehéntej termelők, valamint tej, hús és gyümölcs illetve zöldség feldolgozók, egyre inkább komplett családi gazdaságukban fogadtak minket, hogy meséljenek tevékenységükről, terveikről.

Nem profitot termelünk, hanem értéket teremtünk!”

hangzott el az első mondatok között.

Zsuzsa a postai munkát, László a műszaki pályát hagyta maga mögött azért, hogy fő állásban azt csinálhassák, olyan környezetben, amit szeretnek. Ez történt 2013-ban. Kezdetben a „Nagyanyáik” hagyományos receptjei alapján és persze az internetről szerzett tudás alapján kísérletezgettek és készítették portékáikat, míg nem egyre jobbak és jobbak lettek benne, a népes vevőtáboruk örömére.

     

Jelenleg 3 jersey tehénnek és 18 kecskének ad szeretetteljes otthont a családi gazdaság. Az állatok mindennapos gondozása, etetése, a napi kétszeri fejés és a tej feldolgozása nagyjából havi 290 munkaórát jelent a házaspárnak fejenként.

Úgy gondolják, ebbe a munkába a profit miatt nem érdemes belekezdeni, ezt csak akkor lehet csinálni, ha az ember szeret állatokkal foglalkozni és így nem érzi munkának azt, amit csinál. Ebben gyökerezik az egyik legnagyobb nehézségük is, a munkaerő hiánya, ugyanis nagyon nehéz olyasvalakit találni, aki hosszútávon a segítségükre szeretne lenni. A munkaerőhiány általánosságban is a vidéki vállalkozások egyik legnagyobb problémája Magyarországon, az állattartás esetében viszont még nehezebb a helyzet - itt ugyanis nem számít a hétvége vagy a nemzeti ünnep – az állatokról minden nap gondoskodni kell. 

Kereslet a termékeikre van bőven, 2 hetes előjegyzés van a tejre. Emellett a sajtjaik nem csak a hazai, hanem a külföldi vásárlóknak is nagy kedvence lett - vendégkörükben akadnak japán, francia, svájci és olasz vásárlók is. Az teszi őket különlegessé, hogy kisüzemben, a kézművesség megtartásával állítják elő termékeiket. Ezáltal a minőségre folyamatosan tudnak figyelni és ha kell reagálni. Nem láttunk nagy sajt kádakat, berendezéseket. Azt vallják, hogy a tömegtermelésbe elvész a kontrol a portéka minősége felett. Bár ez a technológia így lényegesen időt rablóbb, de a vásárlók nagy és emelkedő száma alátámasztja minőségpolitikájukat.

Példájuk szemlélteti, hogy érdemes kicsiben is elkezdeni vállalkozni, a kézműves termelésre és az ezáltal elért minőségre és egyedi íz világra van kereslet a piacon. Álmuk a jövőre nézve, hogy színesebb és szélesebb palettával – tojással, csirkehússal, disznóhússal és zöldségekkel gyümölcsökkel is várhassák vásárlóikat, ennek megvalósulása viszont munkaerő hiányában még várat magára.

 

A projekt az Interreg Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

The project is co-funded by the European Union.

Alba Accelerator Startup Day Székesfehérváron

Az Accelerator program első körének záró rendezvénye 2018. június 8-án kerül megrendezésre Székesfehérváron. 

Minden érdekődőt sok szeretettel várunk!

 

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA, ENI).

Április 10-én a Seregélyesi út 123 alatt - ahol jelenleg az Arany János EGYMI szakiskolai oktatása folyik - került megalapításra Székesfehérvár legújabb közösségi kertje, ami oktatási célokat is szolgál. A kert a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség AgriGo4Ctites elnevezésű projektjének keretében, az ügynökség és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének együttműködésben valósult meg.

 

A projekt célcsoportja az Arany János EGYMI szakiskolai tanulói, akik részt vettek a kert tervezésében, megalapításában és akik a kertet használni fogják. A projekt kiemelt célja a társadalmi befogadás erősítése és a részvételalapú tervezési módszerek megismertetése és elterjesztése. Ennek szellemében Székesfehérváron és öt másik európai városban terveznek és alapítanak közösségi kertet a partnerség tagjai. Székesfehérváron a kert tervezése három workshop során; a diákok, tanáraik és más érdekeltek bevonásával valósult meg. 

 

 

Az elkészített tervek alapján kezdődött a kert megépítése. Az iskola tanulói az egész építési folyamatba bekapcsolódtak, így részt vettek az ágyásokhoz szükséges raklapok méretre vágásában és összeszerelésében, valamint a föld hordásában is. A tanulók mellett az építkezésben a KDRIÜ minden munkatársa örömmel és lelkesedéssel vett részt így a munka gyorsan és jó hangulatban zajlott. A kert és a hozzá kapcsolódó közösségi tér a nap végére teljesen megépült, így másnap már el is tudták kezdeni a kertészkedést az iskola diákjai, akik közül elsősorban a kertész, virágkötő és konyhai kisegítő tanulók veszik nagy hasznát a kertnek, de a többiek is hasznos ismeretekkel gyarapodhatnak.

 

 

A kert megépítésével a munka nem áll meg. Az AgriGo4Cities projekt 2019 júniusának végéig tart, a következő időszakban a magyar és a nemzetközi partnerek tapasztalatainak összegyűjtése és publikálása történik majd meg, így a partnerek tudása és javaslataik bárki számára elérhetővé válnak, aki hasonló projektet valósítana meg. Székesfehérváron a következő lépés a kert használatba vétele, valamint a kert működési kereteinek kialakítása és nyomon követése lesz, amely szintén az érintettek bevonásával történik majd meg.

 

A kert tervezése és megalapítása sok székesfehérvári szervezet, cég és személy összefogásával valósult meg. Nagyon köszönjük az együttműködő partnerek és támogatók segítségét, nélkülük a kert mostani formájában nem valósulhatott volna meg.

 

A kert tervezését szakmai tudásukkal és ötleteikkel segítették:

-          Gaja Környezetvédő Egyesület

-          Székesfehérvári Kertbarát Egyesület

-          Székesfehérvár Városgondnoksága

-          Viza Attila, önkormányzati képviselő

-          Juhász László, önkormányzati képviselő

 

A kert megalapítását anyagokkal és eszközökkel támogatták:

-          Metalobox Kft.

-          Regál Kft.

-          Alba Ipari Zóna Kft.

-          Privát Kereskedelmi Kft.

-          Bányász Trans Kft.

-          GIGA 2003 Kft.

-          Horse Van Manufacturer Kft.

-      Szatmári Zoltánné egyéni vállalkozó

 

 

 

 

 

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA, ENI).

 

 
 
 
 

"A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása."

Tovább a teljes cikkre

GINOP-2.1.3-15 - Iparjog

Támogatást igénylők köre: mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, költségvetési szervek jogi személyiséggel rendelkező intézményei, jogi személyiséggel rendelkező non-profit gazdasági társaságok. Támogatható tevékenységek: hazai és/vagy külföldi iparjogvédelmi oltalom megszerzése, fenntartása, illetve szellemi vagyonértékelés és/vagy szellemi vagyon audit-jelentés készítése.

Beadási határidő: 2018.09.25.

Felhívás részletei: https://palyker.fair.gov.hu/?klink=330000000

cosme_logo.pngcrehub_logo.pngerasmus-logo.pngint duna_logo.pngint_central_logo.pnginterreg_europe_logo.pngnkfih_logo.pngppi_logo.pngcosme_logo.pngcrehub_logo.pngerasmus-logo.pngint duna_logo.pngint_central_logo.pnginterreg_europe_logo.pngnkfih_logo.pngppi_logo.png