Április 10-én a Seregélyesi út 123 alatt - ahol jelenleg az Arany János EGYMI szakiskolai oktatása folyik - került megalapításra Székesfehérvár legújabb közösségi kertje, ami oktatási célokat is szolgál. A kert a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség AgriGo4Ctites elnevezésű projektjének keretében, az ügynökség és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének együttműködésben valósult meg.

 

A projekt célcsoportja az Arany János EGYMI szakiskolai tanulói, akik részt vettek a kert tervezésében, megalapításában és akik a kertet használni fogják. A projekt kiemelt célja a társadalmi befogadás erősítése és a részvételalapú tervezési módszerek megismertetése és elterjesztése. Ennek szellemében Székesfehérváron és öt másik európai városban terveznek és alapítanak közösségi kertet a partnerség tagjai. Székesfehérváron a kert tervezése három workshop során; a diákok, tanáraik és más érdekeltek bevonásával valósult meg. 

 

 

Az elkészített tervek alapján kezdődött a kert megépítése. Az iskola tanulói az egész építési folyamatba bekapcsolódtak, így részt vettek az ágyásokhoz szükséges raklapok méretre vágásában és összeszerelésében, valamint a föld hordásában is. A tanulók mellett az építkezésben a KDRIÜ minden munkatársa örömmel és lelkesedéssel vett részt így a munka gyorsan és jó hangulatban zajlott. A kert és a hozzá kapcsolódó közösségi tér a nap végére teljesen megépült, így másnap már el is tudták kezdeni a kertészkedést az iskola diákjai, akik közül elsősorban a kertész, virágkötő és konyhai kisegítő tanulók veszik nagy hasznát a kertnek, de a többiek is hasznos ismeretekkel gyarapodhatnak.

 

 

A kert megépítésével a munka nem áll meg. Az AgriGo4Cities projekt 2019 júniusának végéig tart, a következő időszakban a magyar és a nemzetközi partnerek tapasztalatainak összegyűjtése és publikálása történik majd meg, így a partnerek tudása és javaslataik bárki számára elérhetővé válnak, aki hasonló projektet valósítana meg. Székesfehérváron a következő lépés a kert használatba vétele, valamint a kert működési kereteinek kialakítása és nyomon követése lesz, amely szintén az érintettek bevonásával történik majd meg.

 

A kert tervezése és megalapítása sok székesfehérvári szervezet, cég és személy összefogásával valósult meg. Nagyon köszönjük az együttműködő partnerek és támogatók segítségét, nélkülük a kert mostani formájában nem valósulhatott volna meg.

 

A kert tervezését szakmai tudásukkal és ötleteikkel segítették:

-          Gaja Környezetvédő Egyesület

-          Székesfehérvári Kertbarát Egyesület

-          Székesfehérvár Városgondnoksága

-          Viza Attila, önkormányzati képviselő

-          Juhász László, önkormányzati képviselő

 

A kert megalapítását anyagokkal és eszközökkel támogatták:

-          Metalobox Kft.

-          Regál Kft.

-          Alba Ipari Zóna Kft.

-          Privát Kereskedelmi Kft.

-          Bányász Trans Kft.

-          GIGA 2003 Kft.

-          Horse Van Manufacturer Kft.

-      Szatmári Zoltánné egyéni vállalkozó

 

 

 

 

 

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA, ENI).

 

 
 
 
 
cosme_logo.pngcrehub_logo.pngerasmus-logo.pngint duna_logo.pngint_central_logo.pnginterreg_europe_logo.pngnkfih_logo.pngppi_logo.pngcosme_logo.pngcrehub_logo.pngerasmus-logo.pngint duna_logo.pngint_central_logo.pnginterreg_europe_logo.pngnkfih_logo.pngppi_logo.png