A Rural SMEs című projekt keretében látogatást tettünk a Drávai Családi Értékteremtő Gazdaságban. Drávai László és Drávainé Schwáb Zsuzsa kecske- és tehéntej termelők, valamint tej, hús és gyümölcs illetve zöldség feldolgozók, egyre inkább komplett családi gazdaságukban fogadtak minket, hogy meséljenek tevékenységükről, terveikről.

Nem profitot termelünk, hanem értéket teremtünk!”

hangzott el az első mondatok között.

Zsuzsa a postai munkát, László a műszaki pályát hagyta maga mögött azért, hogy fő állásban azt csinálhassák, olyan környezetben, amit szeretnek. Ez történt 2013-ban. Kezdetben a „Nagyanyáik” hagyományos receptjei alapján és persze az internetről szerzett tudás alapján kísérletezgettek és készítették portékáikat, míg nem egyre jobbak és jobbak lettek benne, a népes vevőtáboruk örömére.

     

Jelenleg 3 jersey tehénnek és 18 kecskének ad szeretetteljes otthont a családi gazdaság. Az állatok mindennapos gondozása, etetése, a napi kétszeri fejés és a tej feldolgozása nagyjából havi 290 munkaórát jelent a házaspárnak fejenként.

Úgy gondolják, ebbe a munkába a profit miatt nem érdemes belekezdeni, ezt csak akkor lehet csinálni, ha az ember szeret állatokkal foglalkozni és így nem érzi munkának azt, amit csinál. Ebben gyökerezik az egyik legnagyobb nehézségük is, a munkaerő hiánya, ugyanis nagyon nehéz olyasvalakit találni, aki hosszútávon a segítségükre szeretne lenni. A munkaerőhiány általánosságban is a vidéki vállalkozások egyik legnagyobb problémája Magyarországon, az állattartás esetében viszont még nehezebb a helyzet - itt ugyanis nem számít a hétvége vagy a nemzeti ünnep – az állatokról minden nap gondoskodni kell. 

Kereslet a termékeikre van bőven, 2 hetes előjegyzés van a tejre. Emellett a sajtjaik nem csak a hazai, hanem a külföldi vásárlóknak is nagy kedvence lett - vendégkörükben akadnak japán, francia, svájci és olasz vásárlók is. Az teszi őket különlegessé, hogy kisüzemben, a kézművesség megtartásával állítják elő termékeiket. Ezáltal a minőségre folyamatosan tudnak figyelni és ha kell reagálni. Nem láttunk nagy sajt kádakat, berendezéseket. Azt vallják, hogy a tömegtermelésbe elvész a kontrol a portéka minősége felett. Bár ez a technológia így lényegesen időt rablóbb, de a vásárlók nagy és emelkedő száma alátámasztja minőségpolitikájukat.

Példájuk szemlélteti, hogy érdemes kicsiben is elkezdeni vállalkozni, a kézműves termelésre és az ezáltal elért minőségre és egyedi íz világra van kereslet a piacon. Álmuk a jövőre nézve, hogy színesebb és szélesebb palettával – tojással, csirkehússal, disznóhússal és zöldségekkel gyümölcsökkel is várhassák vásárlóikat, ennek megvalósulása viszont munkaerő hiányában még várat magára.

 

A projekt az Interreg Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

The project is co-funded by the European Union.

cosme_logo.pngcrehub_logo.pngerasmus-logo.pngint duna_logo.pngint_central_logo.pnginterreg_europe_logo.pngnkfih_logo.pngppi_logo.pngcosme_logo.pngcrehub_logo.pngerasmus-logo.pngint duna_logo.pngint_central_logo.pnginterreg_europe_logo.pngnkfih_logo.pngppi_logo.png