CORE - Komposztálás vidéki környezetekben

A szerves frakció kezelése az alacsony népsűrűségű vidéki területeken környezeti és gazdasági szempontból egyaránt jelentős. A távoli és ritkán lakott falvakban elszórtan található kis mennyiségű szerves hulladék összegyűjtéséhez, szállításához és kezeléséhez szennyező és költséges eljárásra van szükség. 

A biohulladékok megelőzése és a minőségi komposztálás normalizálása hozzájárulhatna e frakció és a kezeléséből származó hatások drasztikus csökkentéséhez. A keletkező komposzt talajjavító anyagként és műtrágyaként használható fel a helyi és regionális parkokban és kertekben, illetve biogáz formájában, miközben további felhasználási módokat is lehetne támogatni. Annak ellenére, hogy a regionális és helyi politikák mind figyelemmel kísérik a körforgásos gazdaságra való átállást, és a hulladékgazdálkodási ágazat átállását erre irányítják, a komposztálás gyakran nem eléggé fejlett, annak ellenére, hogy nemcsak a körforgásos gazdaságnak, hanem az éghajlatváltozás mérséklésének is megfelelhet. 

A CORE célja, hogy a vidéki területek számára a komposztálást sokkal jobban fejlessze, hogy középtávon drasztikusan csökkenjen a szervesanyag-frakció és a hozzá kapcsolódó hatások. A projekt Európa 8 vidéki régiójának biohulladék-gazdálkodással kapcsolatos hatáskörrel rendelkező regionális és helyi közigazgatási szerveit hozza össze azzal a céllal, hogy kicseréljék a komposztálással kapcsolatos tapasztalataikat. Az Európai Komposztáló Hálózat (ECN) tanácsadó partnerként kíséri őket. A korábbi projektekkel ellentétben, amelyek az élelmiszerhulladék megelőzésére és néhány komposztálási tapasztalatra összpontosítottak, a CORE kifejezetten a vidéki környezetben történő komposztálásra összpontosít, különös figyelmet fordítva a téma sajátosságaira. Mivel a vidéki területeket a környezeti értékek látható fellegvárának tekintik, reméljük, hogy a CORE révén a komposztálás előmozdításában való vezető szerepük inspiráló lesz más területek számára, amelyek esetleg az említett értékek őrzőjeként tekintenek rájuk.

Projektazonosító: 01C0121

A projekt futamideje: 2023. március 2. – 2026. február 28.

Projekt partnerek:

  • Municipal Solid Waste of Castilla La Mancha Ltd. RSUSA (vezető partner – Spanyolország)
  • LfU State Office of Environment Brandenburg (Németország)
  • VLACO npo (Belgium)
  • Świętokrzyskie Region – Marshal Offi ce of Świętokrzyskie Voivodeship (Lengyelország)
  • Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország)
  • Autonomous Province of Bolzano – Alto Adige. Environmental and Climate Protection Agency. WasteManagement Office. (Olaszország)
  • Municipality of Söderhamn (Svédország)
  • Region of Western Macedonia. Directorate of Development Planning (Görögország)
  • European Compost Network ECN e.V. (Németország)

A program hivatalos oldala:

hu_HU