Bitubeton és útburkolólapok: a régi beton új utak részévé válik (Dánia)

Dániában a homok és a kavics hiánycikké vált. Ezért az AffaldVarme Aarhus új aszfalt és újrahasznosított beton módszereket fejlesztett ki.

A homok- és kavicsbányák korlátozott erőforrást jelentenek és egy olyan sűrűn lakott országban, mint Dánia, egyre nehezebb lesz olyan helyeket találni, ahol ezek a nyersanyagok kitermelhetők. Ennek az lehet a következménye, hogy a jövő infrastruktúrájához szükséges anyagokat külföldről kell beszerezni. Ami egyszerre lesz drága, nehézkes és jelentős környezetterheléssel jár.

Az AffaldVarme Aarhus az Arkil építőipari vállalattal együtt hosszú távú megoldásokon dolgozik, és az aszfaltgyártáshoz újrahasznosított betonnal kísérletezik, amely a kavicsot helyettesíti. Az ötlet neve Bitubeton. A bitumen – egy olajtermék, amely az aszfaltot és a betont ragasztja össze.

Az AffaldVarme Aarhus egy másik projektben is részt vesz, amelyben régi betont használnak fel új útburkolólapok készítéséhez, az IBF Beton céggel közösen. A betont összetörik, megtisztítják és méretre válogatják, majd az új burkolólapokhoz használják fel. A fenntartható burkolólapokat kezdetben egy lisbjergi próbaszakaszon fektették le. A fenntartható útburkolólapok időről-időre újrahasznosíthatók.

Szükséges erőforrások

A működéshez elsősorban alapanyagra van szükség, melyet a hulladékgyűjtő pontoktól származó, bitumennel kevert, újrahasznosított betonszemcsék adnak. Általában csak 10-15% újrahasznosított beton kerülhet az aszfaltgyártásba, de a Bitubeton használatával ez az arány 90%-ra nő.

A siker mutatói

Az aszfaltot Aarhus különböző helyszínein tesztelték. Az aarhusi RE-USE hulladékgyűjtő pont az új, klímabarát aszfalttal van burkolva, és hamarosan tesztelik, hogy ellenáll-e a nagy forgalom okozta hatalmas nyomásnak. Az útburkolólapgyártás a beindítási fázisban van, ahol a burkolólapokat Aarhus különböző helyszínein tesztelik. A cél az, hogy az IBF Beton beindítsa az újrahasznosított betonból készült újrahasznosított útburkolólapok gyártását.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Az új termék előállítása meglehetősen egyszerű, és az AVA az Arkil és az IBF Beton cégekkel együtt nagy reményeket fűz a gyártás kibővítéséhez, és a beton és az aszfalt előállításának új módjait a hagyományos technológiák alapvető alternatíváinak tekinti.

hu_HU