EDUCATE

A felnőttoktatás a gazdasági és a személyes fejlődés fellendítésének kulcsfontosságú eszköze, és nélkülözhetetlen eszköz a hátrányos helyzetűek életének javításához és az egyenlőtlenségek általános csökkentéséhez. Az elmúlt évtizedekben az európai szervezetek különböző módokon küzdenek a felnőttoktatók támogatásával. Különösen a digitális írástudás javítása jelenti a digitális média és technológia proaktív használatát vagy kezelését az oktatásban, ami biztosítja a felnőtt tanulók befogadását.

A területnek most minden eddiginél nagyobb esélye és szüksége van arra, hogy szereplői összekapcsolódjanak és egységesen törekedjenek saját átalakulásukra, fejlődésükre. A hagyományos felnőttképzési módszerek átalakításának legjobb megközelítése a digitalizáció: a digitális technológia hatással van a felnőttek műveltségére, ezért elengedhetetlen, hogy a felnőttek hogyan és mit tanulnak.

A projektben 6 ország (Görögország, Litvánia, Lettország, Olaszország, Törökország, Magyarország) szervezeteinek képviselői vesznek részt.

A projekt főbb kimenetei a következők:

  • IO1 – EDUCATE Interaktív Digitális Platform (HUB): egy olyan online együttműködési felület iránti igényt céloz meg, amely a felnőtt tanulók digitális kompetenciák oktatását végző szervezeteket célozza meg, hogy egy közös hálózaton belül megoszthassák tapasztalataikat, kihívásaikat és legjobb munkamódszereiket.
  • IO 2 – EDUCATE Minőségi tanúsítás: olyan kritériumok kidolgozása, amelyekre egy szervezetnek válaszolnia kell a tanúsítás elnyeréséhez; egy tanúsítási módszertan kidolgozása, amelyet a partnerek a tanúsításra benyújtott legjobb gyakorlatok értékelésére használnak; végül a szervezetek által átvehető tanúsítvány kidolgozása és megtervezése.
  • IO3 – EDUCATE Fenntarthatósági és Monitoring Eszköztár. Az eszköztár célja, hogy a felnőttoktatók számára hasznos anyagokat és forrásokat nyújtson, könnyen használható formában, a munkaterületükön felmerülő forgatókönyvek alapján, valamint az oktatási utakkal kapcsolatos számos különböző kérdésre világszerte elismert megoldások alapján.

Projektazonosító: 2021-1-EL01-KA220-ADU-000033687
A projekt futamideje: 2022. február 28. – 2023. október 27.

Projekt partnerek:

HIGGS – Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (Görögország)

LAEA – Latvian Adult Education Association (Lettország)

MB “Efekto grupe” (Litvánia)

DLEARN – European Digital Learning Network (Olaszország)

Yasar Üniversitesi (Törökország)

KDRIÜ – Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország)

A program hivatalos oldala:

hu_HU