Medtech4 Europe projekt a Kutatók Éjszakáján

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) részt vesz a Medtech4 Europe Interreg Europe projektben, melynek a fázis 2. óta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is partnere. A DDRIÜ a Medtech4 Europe mintaprojekt (pilot action) tervét a francia Alternatív Energiák és Atomenergia Bizottsággal (CEA) és a PTE-vel közösen dolgozta ki és nyújtotta be A PTE futó saját projektjei közé tartoznak az orvosbiológiai mérnöki fejlesztések, illetve a spektroszkópia-mikroszkópia területei, mellyel a mintaprojekt akciótervének kidolgozásához járulnak hozzá. Ennek célja, a Medtech4 Europe projektben azonosított francia jó gyakorlat, a Technológiai Innovációs bemutatóterem (CEA Technological Innovation Showroom) Magyarországra történő adaptálásának megvalósíthatósági tesztelése.

2022. szeptember 30. és október 1. között megrendezésre került a Kutatók Éjszakáját, amelynek a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar adott otthont. 19 helyszínnel, 249 programmal és 162 szereplővel várta az esemény az odalátogatókat.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

A PTE a mintaprojekt keretében előadást tartott „Szuper felbontású mikroszkópia interaktív bemutatása mobil showroom segítségével” címmel.  A bemutató során külön erre a célra készített mobil bemutatóteremben négy al-helyszínen mutatták be a szuperfelbontású mikroszkópia különböző aspektusait.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.

en_GB