REUSE: új honlap az újrahasználat népszerűsítésére és a hulladékkibocsátás megelőzésére (Dánia)

A REUSE Aarhusban egy új, átgondolt újrahasznosítási telephely. Itt a helyi lakosok ingyenesen gyűjthetnek és adhatnak át tárgyakat a körforgásos gazdaság példájaként.

A REUSE-nál a dolgok új életet kapnak, és így elkerülhető, hogy szemét legyen belőlük. A lakosság által leadott újrahasznosítható tárgyakat speciálisan erre a célra kialakított konténerekben helyezik el, és különböző kategóriákba sorolják, pl. „nappali” vagy “hálószoba”. Gondoskodtunk arról, hogy a területet lefedjük, így a helyi lakosok úgy sétálhatnak a konténerek között, hogy az esőtől védve vannak. A helyiek kölcsönkérhetnek egy teherbringát, hogy a nagyobb árukat haza tudják szállítani. A REUSE a legtöbb napon nyitva van, beleértve a hétvégéket és az ünnepnapokat is. A REUSE kb. két tonna újrahasznosítható anyagot kap a többi hat aarhusi újrahasznosító állomástól, amelyek mindegyike REUSE konténereket állított fel, ahol a helyi lakosok leadhatják használt tárgyaikat.

A beérkező újrahasznosítható anyagok kb. 90%-át a REUSE központban helyezik el. Ennek 90%-a elhagyja REUSE-t a napi 300 látogatónk valamelyikével.

Szükséges erőforrások

Aarhus város tanácsa évi 300.000 eurót biztosít a REUSE projektre.

A siker mutatói

Az aarhusi polgárok 40%-a ismeri a REUSE újrahasznosító állomást. A REUSE naponta több mint 2 tonna árut fogad, amelyek új életet kapnak. A tárgyakat maguk a helyi lakosok adományozzák. A REUSE naponta több mint 300 látogatót fogad.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

A REUSE országos és nemzetközi szinten is híressé vált, mert az egyszerű koncepció másolására és adaptálására más helyeken és más kontextusban is van lehetőség.

hu_HU