A mosható pelenka egészséges kampány (Olaszország)

Becslések szerint Olaszországban az eldobható pelenkák teszik ki a hulladéklerakókba kerülő hulladék több mint 10%-át. A mosható pelenkák használata segíthet megoldani ezt a problémát.

Az eldobható pelenkának körülbelül 500 évre van szüksége ahhoz, hogy a hulladéklerakóban lebomoljon;

  • 1 gyermek = 5 db pelenka / nap
  • 1 év = 1825 db pelenka
  • 3 év = 5475 db pelenka
  • 1 db pelenka súlya = kb. 250 g

5475 db pelenka X 250 g = 1368750 g = 1,37 tonna hulladék és 1 tonna széndioxid kibocsátás a gyermek életének első 3 évében.

Az elmúlt 20-30 év számos tanulmánya szerint a gyermekek záróizomkontrollja elérésének időpontja kitolódik (átlagosan 18-24 hónapos korról 30-36 hónapos korra). Feltételezések szerint az eldobható pelenkákban használt nátrium nagy nedvszívó képessége határozza meg a gyermek nedvességérzetének elmaradását, és ez lehet az oka a pelenka elhagyás késedelmének. A projekt megvalósítása egyrészt maguknak az óvodáknak a kezdeményezésére történt, másrészt az önkormányzatok is érdeklődést mutattak a hulladék ilyen irányú csökkentése iránt. Az óvodák a Coop Stella del Mattino által biztosított mosható pelenkákat használják az eldobható pelenkák helyett. A pelenkákat ugyanaz a szervezet gyűjti össze és juttatja vissza a körforgásba. A szövetkezet saját, ISO 14065 tanúsítvánnyal rendelkező mosodával rendelkezik. A helyi egészségügyi hatóság engedélyezi a pelenkák fertőtlenítésének folyamatát. A családok számára olyan találkozókat szerveznek, melyek során arra ösztönözik őket, hogy otthon is folytassák a bölcsödében/óvodában követett gyakorlatot. A mosható, természetes szálú (pamut) pelenkák használata csökkenti a baba bőrének kipirosodását és irritációját. A projekt fő érdekeltjei: önkormányzatok, magán- és állami bölcsődék, valamint a családok.

Szükséges erőforrások

Az ATA Rifiuti a projektet intézményi tevékenysége részeként, további külön finanszírozás nélkül fejleszti. A Stella del Mattino egy banki alapítványtól kap pénzügyi támogatást, amelyet elsősorban a mosoda és a kommunikációs tevékenységek támogatására használnak.

A siker mutatói

4 érintett önkormányzat (Jesi, Senigallia, Ancona, Camerano).

Környezetvédelmi célok:

  • A keletkező és a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése;
  • Az eldobható pelenkák előállítása és szállítása során keletkező széndioxidkibocsátás csökkentése;
  • A nem újrahasznosítható hulladék ártalmatlanítási költségeinek csökkentése;
  • Az újrafelhasználás fontosságának tudatosítása a lakosság körében.

Egészségügyi célok:

  • A gyermekek egészségének védelme a nanofiberszálak (pamut) használata révén;
  • A gyermekek önálló életvitelének elősegítése a fiziológiai szükségleteik tekintetében.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Az első hasonló projektet Bologna önkormányzata, valamint az ATArifiuti és a Coop. Stella del mattino hozta létre, melyet később adaptáltak és személyre szabtak Ancona tartományban. A projekt tehát könnyen lemásolható. A mosoda az egészségügyi hatóság által elismert fertőtlenítési protokollokat követ, melyek könnyen reprodukálhatók egyszerű ipari mosógépekkel és szárítókkal. A mosható pelenkák teljes ellátási láncának létrehozása (bérlés, szállítás, mosás) olyan hozzáadott értéket jelent, amely a helyi foglalkoztatás növelését és a hátrányos helyzetű munkavállalók bevonását is magában foglalja.

hu_HU