Az Anakyklos Perivallontiki lezárja a textilhulladék körforgását (Ciprus)

Az Anakyklos Perivalontiki egy ruházati, általános szövet és szövetekkel kapcsolatos anyagok újrahasználatával foglalkozó nonprofit környezetvédelmi szervezet.

Az Anakyklos Perivallontiki egy 2010 júliusában alapított nonprofit környezetvédelmi szervezet, amelynek célja, hogy aktívan hozzájáruljon a tiszta, egészséges és fenntartható környezet megteremtéséhez, és részt vegyen a közösségi akciókban. Bár elsődleges célja a környezeti fenntarthatóság, a szövetek, ruházati cikkek stb. újrahasználata révén tágabb társadalmi és ökológiai célokat is kitűz.

A vállalkozás bevételi része két dologból származik. Először is a Ciprus 4 jelentősebb városában található 4 jótékonysági boltjában válogatott használt ruhák értékesítéséből. Másodszor, a ruházati cikkek és anyagok exportálásából, amelyeket külföldön újra értékesítenek vagy újra hasznosítanak és nyersanyagként használnak fel.

Szükséges erőforrások

  • Alvállalkozók – 350 fős partnerség (közszféra, helyi hatóságok, önkor[1]mányzatok és közösségek, magánvállal[1]kozások, iskolák, civil szervezetek stb.).
  • Infrastruktúra és berendezések (pl. gyűjtőhelyek, a textíliák előkészítéséhez szükséges berendezések, szolgáltatások stb.).
  • Üzletek: 5 adománybolt működtetése.

A siker mutatói

  • „Szervezett csoport jelentős környezetvédelmi tevékenységgel”, Green Dot Cyprus 4. környezetvédelmi díja, 2014.
  • Az Európai Bizottság elismerése az Anakyklosnak, mint „az első igazi társadalmi vállalkozásnak – célja a hulladéklerakóba kerülő hulladék csökkentése és megfizethető árú textíliák, ruhaneműk biztosítása a piacon”. (Európai Bizottság, 2014: 2) Cipruson.
  • Ciprus legjobb társadalmi vállalkozása, valamint a Susy, a fenntartható és szolidáris gazdaság nemzetközi hálózata által a legjobb társadalmi és szolidáris gyakorlatok közé sorolt társadalmi és szolidáris vállalkozás.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Egy sikeres társadalmi vállalkozás egyszerű, érthető és adaptálható koncepcióval.

hu_HU