Képzés a vidéki nők fejlesztéséért – Szicíliában jártunk

November 10-12. között Szicíliában, a Madonie hegyvidéken jártunk az Empowered Women For Rural Development Eramus+ programunk keretében. Ezúttal Tadanaj-Baranyi Katalin (Éltető Balaton-felvidékért Egyesület vezetője) és Oszkai Réka (Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház vezetője) kísértek el bennünket.

Az első napot a 2019-ben Olaszország legszebb falujának választott, Petralia Sopranában töltöttük. A nap témája az ismerkedés volt, valamint közös tréning program és játék a helyi önkormányzatok szerepéről, a velük kapcsolatos kedvező és kedvezőtlen tapasztalatokról, elvárásokról, problémákról és jó gyakorlatokról. Érdekes volt, hogy a különböző országokból nagyon hasonló problémák jöttek elő: a túlzottan bürokratikus rendszer, a nem kellően átlátható szisztéma, a személyes kapcsolatok szerepe.

A csoport próbált javaslatokat megfogalmazni az önkormányzatok felé:

 • átlátható és igazságos működési rendszer kialakítása
 • a túlzottan bürokratikus működés lazítása
 • felkészítő programok azoknak, akiknek nincs a kellő pénzügyi, management tudás a birtokukban
 • szolgáltatások fejlesztése: nyílt párbeszédek, a vállalkozások, civil szervezetek fejlesztése, mentorálása, kellő tudással történő ellátása
 • szemléletformálás, közösségibb lét, közösségben gondolkodás és hatékony kommunikáció kialakítása

Városnézést követően találkoztunk a helyi/környező önkormányzatok képviselőivel, akik a következőkről számoltak be:

 • Jó a kapcsolat a helyi vállalkozásokkal és szervezetekkel
 • Egyetértettek a túlbürökratizált működés megváltoztatásában
 • Általában beszéltek a Madonie vidék helyzetéről: elnéptelenedés, kevés lehetőség (munkalehetőségek: közszféra, sóbányák, turizmus, mezőgazdaság)
 • Nehéz a fiatalokat visszacsábítani
 • Nagyon problémás a közlekedés, szinte csak egyénileg oldható meg autóval
 • A COVID annyiban változtatott, hogy sok fiatal visszajött a szüleihez a karantén miatt és megpróbáltak távolról tanulni, dolgozni, ez egyfajta újra felfedezése volt a vidéki Szicíliának
 • Ellentmondásossan viszont éppen a COVID miatt többen jöttek vissza és dolgoznak távmunkában olyan területeken, amihez csak internet és számítógép kell
 • Az önkormányzatok támogatják a visszaköltözést, a co-workinget, programokat szerveznek, próbálják az együttműködéseket javítani, összehozni a szereplőket

A második napon Porto Di Terrára látogattunk és a vidék újrafelfedezése volt a téma. Három hölggyel találkoztunk, akik kempinget üzemeltetnek, életformát közvetítenek, rendezvényeket tartanak. Az ő elvük nem igazán a profit szerzés mentén fogalmazódik meg, inkább a lassúbb növekedés és az értékalkotás a fő célkitűzésük.

Az utolsó napon egy szarvasmarha farm látott minket vendégül (Azienda Agricola Grazia Ividata). A farmon tejből sajtot készítenek, éttermeknek szállítanak be, és vannak viszonteladó partnereik is. A COVID miatt csökkenteni kellett az állat létszámot, mert másél évre sokminden bezárt, de jelenleg kb. 50-60 szarvasmarha van. Kb. 500 liter tejből nagyjából 45-50 kg sajt készül naponta.

Rengeteg élménnyel és hasznos információval tértünk haza, melyeket igyekszünk partnereinkkel a hazai vidékfejlesztés fejlesztésére fordítani.

hu_HU