Légy körforgásos, légy brüsszeli (Belgium)

A „Légy körforgásos, légy brüsszeli” projekt célja a körforgásos gazdaság bevezetése és fejlesztése a brüsszeli régióban, beleértve az újrahasználatra vonatkozó gyakorlatokat is.

A brüsszeli régió kormánya által indított „Légy körforgásos, légy brüsszeli” (BCBB) projekt biztosítja, hogy a környezetvédelem a gazdasági lehetőségek és a munkahelyteremtés forrása legyen minden brüsszeli lakos számára. A projekt célja egy olyan gazdaság ösztönzése, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a javítást, az újrafelhasználást és az újrahasznosítást helyezi előtérbe, és megfelel a lakosság igényeinek.

A „Légy körforgásos, légy brüsszeli” projekt a szélesebb körű „Regionális program a körforgásos gazdaságért” részeként 4 ágazatra összpontosít: élelmiszeripar, a 3R újra felhasználás/javítás/újrahasznosítás, új üzleti modellek és építőipar. Az építőipar és az épületállomány egésze alapvető hajtóerő a körforgásos gazdaságra való áttérés és a helyi munkahelyteremtés szempontjából, és jelentős újrafelhasználási és innovációs potenciált jelent.

Az építőipar területén a brüsszeli kormány minden évben pályázati felhívást tesz közzé, amelyben magán- vagy állami szereplőket kér fel arra, hogy nyújtsák be a tartós tevékenységeket támogató kezdeményezéseiket/projektjeiket. A cél az, hogy lehetőség szerint elkerüljék a bontást, és elősegítsék az építőanyagok és építőelemek újrafelhasználását. A kiválasztott szereplők pénzügyi támogatásban (30 000 EUR/projekt), extra nyilvánosságban és a regionális szintű vállalkozástámogatási szolgáltatásokhoz kapcsolódó egyedi támogatásban részesülnek.

A „Légy körforgásos, légy brüsszeli” projekt holisztikus szemléletet nyújt a körkörös építkezéshez, bevonva a különböző miniszteri hatásköröket (környezetvédelem, gazdaság, foglalkoztatás, képzés és hulladékgazdálkodás), a különböző regionális és önkormányzati hatóságokat, valamint a magán- és állami szereplőket.

Szükséges erőforrások

Az átfogó „Regionális program a körforgásos gazdaságért” 111 féle kezdeményezésből és 13 millió EUR/év összköltségvetésből áll. A „Légy körforgásos, légy brüsszeli” projekt összesen 1,5 millió eurót kap évente, amelyet a 4 ágazat között kell szétosztani. Az építőipari program évi 250 000 EUR-t kap, és 2 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat.

A siker mutatói

  • A környezettudatosság növelése és az építőipari vállalatok és vezetők ösztönzése a nagyobb mértékű újrafelhasználásra.
  • Együttműködési platform kialakítása az építőipari vállalatok közötti berendezések, anyagok és szolgáltatások felkutatására/átadására.
  • Az állami és magánszereplők közötti együttműködés fokozása
  • Számos kezdeményezés és eszköz létezik vagy még fejlesztés alatt áll az újrafelhasználás előmozdítására. A felmerült nehézségek
  • Az újra felhasznált anyagokra vonatkozó garanciák hiánya: függőben lévő szétszerelhető, újra összeszerelhető, újra felhasználható anyagokra vonatkozó kutatások.
  • Helyre van szükség az anyagok tárolásához
  • Az újra felhasználható anyagokat használó munkaerő költségei.
  • Nem megfelelő biztonsági és energetikai előírások az újrafelhasználásra vonatkozóan.
  • Az adók mértéke azonos, mind az újra felhasznált, mind az új anyagok felhasználása tekintetében.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Ez a körforgásos projekt egyedülálló abban az értelemben, hogy egy regionális hatóság támogatja. A lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében a brüsszeli kormány igyekszik példát mutatni, és a magán- és közszféra szereplőinek széles körét erősen ösztönzi arra, hogy többet használjanak újra, kerüljék el az új természeti erőforrások kitermelését és több helyi munkahelyet teremtsenek.

hu_HU