Serra de Conti önkormányzatának újrahasználati központja (Olaszország)

Az újrahasználati központ egy olyan hely, ahová minden polgár elmehet, és ahol újra felhasználható tárgyakat adhat le, vagy gyűjthet össze. A központ Serra de’ Conti mellett található.

A tevékenységében négy önkormányzat vesz részt: Serra de’ Conti, Arcevia, Barbara és Montecarotto. A L’Alligatore nevű központ az Önkormányzat irányítása alatt működik, néhány önkéntes (pl. nyugdíjas) segítségével. A tárgyak többségét végül újra felhasználják. Ezek az újra felhasznált tárgyak az összes keletkező hulladék több mint 2%-át teszik ki, és ez a tendencia folyamatosan növekszik.

Az újrahasználati központ nem kér pénzt a visszavett tárgyakért. Mivel a központ a helyben történő cserét szolgálja, nem igényel külön adminisztrációt. Kizárólag statisztikai célból dokumentálnak tipológiai megkülönböztetés nélkül. A központ irányítása során nem merültek fel jelentősebb problémák. A központ célja a hulladéktermelés csökkentése. A fő érdekeltek pedig a települések polgárai. Mivel az újrahasználati központnak nincs külön személyzete, a gyűjtőközpont személyzetét veszi igénybe, ami műszakonként több mint egy embert jelent. A teljes környezetvédelmi központ ellenőrzéséért felelős személyzetet az Önkormányzat szerződteti. Ezenkívül alkalmaznak még önkénteseket is.

Fontos, hogy az önkéntesek szervezeti háttere biztosított legyen, így garantált a koordinációjuk és a társadalombiztosítási ellátásuk.

Szükséges erőforrások

A szelektíven gyűjtött hulladékfajták központjának létrehozására, beleértve az újrahasználati központot is, 500.000 €-t költöttek, ebből 80.000 €-t a téglaépület felhúzására, amely az irodáknak is otthont ad. Nem lehet külön számszerűsíteni a központ irányítási költségeit. A személyzet folyamatos jelenléte nélkülözhetetlen.

A siker mutatói

  • A hulladék mennyiségének jelentős csökkenését tapasztalták.
  • Évente mintegy 7 000 EUR-t takarítanak meg, figyelembe véve az ártalmatlanítás (begyűjtés és ártalmatlanítás) átlagosan 180 EUR/tonna költségét.
  • Körülbelül 12 000 lakost vontak be ebbe az akcióba.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Ez a jó gyakorlat különösen fontos azon közigazgatási szervek számára, amelyek csökkenteni kívánják a hulladék mennyiségét, ugyanakkor az emberek etikai és szociális érzületére is hatni kívánnak. Fontos elem természetesen a központ ingyenes igénybevétele, amely nem követeli meg, hogy fizessenek szolgáltatásaiért. A jó gyakorlat átadásának lehetősége régiónk különböző területein annak is köszönhető, hogy az újrahasználati központok irányítására vonatkozóan iránymutatást adtak ki.

hu_HU