Zöld munkahelyek teremtése az Old Blue-nál (Magyarország)

Ez a jó gyakorlat egy magyarországi példa arra, hogyan lehet zöld munkahelyeket biztosítani farmeranyag, árnyékoló vászon és szivacs újra hasznosításával.

Az Old Blue 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy újra felhasználhatóvá tegye a farmeranyagot, textilt, árnyékoló vásznat és szivacsot. A vállalat termékeinek széles skálája az apró hétköznapi tárgyaktól kezdve a bútorokig és szőnyegekig terjed.

Az Old Blue alapítója elkötelezett a környezetvédelem és az újrahasználat mellett. Felismerte, hogy a divatiparban jelentős szennyezést jelent a farmerekből származó hulladék és ez problémát okoz, ezért belefogott az újrafelhasználás népszerűsítésébe.

Ez a vállalkozás 6 állandó és 5 ideiglenes alkalmazottal működik. A legtöbb munkatárs (vágók, varrók) alvállalkozó vagy külsős. A főállású alkalmazottak az üzletben dolgoznak és az irodában (üzemeltetés, ügyfélszolgálat, pénzügy, adminisztráció). Vannak szabók, raktári dolgozók és sofőrök is a részmunkaidős és ideiglenes alkalmazottak között. Ezek az emberek vagy munkanélküliek voltak, mielőtt megtalálták ezt a munkát vagy más, alacsony fizetésű munkájuk volt. Az Old Blue kisebb részfeladatok elvégzésére képezte ki őket.

Szükséges erőforrások

A működéshez emberi, technikai és pénzügyi erőforrásokra van szükség. A vállalat 11 alkalmazottal dolgozik, és gyártó épületre, raktárra, gépekre és járművekre van szüksége. Az Old Blue rendelkezik egy üzlettel és egy bemutatóteremmel is.

A siker mutatói

A siker mutatói a következők: 7 éves működés; eddig 250 tonna újra felhasznált farmeranyag; eddig 300 tonna újra felhasznált szivacs; növekvő értékesítés; növekvő számú együttműködő partner; jelentősen csökkent a textilhulladék mennyisége; növekvő alkalma[1]zotti létszám.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Ezt a kezdeményezést azért tartjuk érdemesnek a tanulmányozásra, mert az újrahasználati nézőpont közvetítése és a szemléletformálás mellett a vállalkozás termékei is egyedülállóak. A vállalkozás tevékenységének hatása a helyi gazdaságra is jelentős, ami egyrészt a foglalkoztatás, másrészt a gazdasági tevékenység révén valósul meg. A munkahelyek tekintetében a speciális igényű munkavállalók kiemelt szerepet kapnak.

hu_HU