CHERRY | Interreg Europe

Tegyük a kultúrát az európai felemelkedés első számú szövetségesévé!

Bolygónk egyetlen szegletét sem hagyta érintetlenül a COVID-19 válság. Maga a vírus sok emberéletet követelt, és a számos országban tapasztalt leállások munkahelyeket és vállalkozásokat tettek tönkre. A világjárvány közép- és hosszú távú társadalmi és gazdasági hatásait nehéz előre látni és mérni. A kulturális és kreatív iparágak (KKI) az elsők között zárták be kapuikat, és az utolsók között lesznek, amelyek újra kinyitnak. Az ágazat nagy része az emberi közösségtől függ. Ennek következtében a helyszíneken személyesen végzett tevékenységek, mint például a színház, az élőzene, a fesztiválok, a mozik és a múzeumok, különösen súlyosan érintettek. 

Világszerte a különböző ágazatokban dolgozók megélhetését mélyen érintették a lezárások és a fizikai távolságtartó intézkedések. A kreatív ökoszisztéma, amely egy maroknyi multinacionális konglomerátumot egyesít a szabadúszó kreatívok és kis- és középvállalkozások sokaságával, jelentős hányadát foglalkoztatja ezeknek a munkavállalóknak. Világszerte sok ember megélhetése függ a kulturális és kreatív iparágaktól. Munkájuk gyakran bizonytalan jellege azonban különösen sebezhetővé tette a művészeket és a kulturális szakembereket a világjárvány által kiváltott gazdasági sokkhatásokkal szemben. 

A CHERRY projekt célja a KKI-nak címzett politikák és helyi tervek javítása a pandémiára való reagálás érdekében, valamint az, hogy az innovatív kommunikációs eszközök, digitális technológiák és szolgáltatások felhasználásával az időszak korlátait az ágazat további fejlesztésére, új felhasználók megszólítására és általánosságban a kultúra jelentőségének javítása az EU fellendülése érdekében. 

A projekt Olaszországból, Görögországból, Magyarországról, Romániából, Belgiumból, Franciaországból, Lettországból és Finnországból származó közintézményekkel fog együttműködni annak érdekében, hogy támogassa a kulturális és kreatív iparágak ellenálló képességét a COVID-19 vészhelyzettel szemben, a kulturális és kreatív iparágak és a városi átalakulás, a kulturális és kreatív iparágak és a vállalkozói szellem, valamint a kulturális és kulturális örökség értékeinek felértékelése témakörökre összpontosítva.

 

Projektazonosító: 01C0065

A projekt futamideje: 2023. március 1. – 2026. február 28.

Projekt partnerek:

  • Friuli Venezia Giulia Autonomous Region, Department for culture and sports (vezető partner – Olaszország)
  • Veneto Region (Olaszország)
  • Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország)
  • Region of Western Greece (Görögország)
  • Kainuu Regional Council (Finnország)
  • Centru Regional Development Agency (Románia)
  • Zemgale Planning Region (Lettország)
  • REGION PROVENCE-ALPES-CÔTE D’AZUR (Franciaország)
  • Intercommunal Leiedal (Belgium)

A projekt hivatalos oldala:

hu_HU