Foster Awareness on the relevance of Checking the Truth – F.A.C.T.

A FACT projekt célja a köztudatban megjelenő álhírek (fake news) tisztázása, szerte foszlatása. Ebben nagy segítségül szolgálnak a fiatalok, mint véleményhordozók, akiket játékos formában szeretnénk bevonni a küldetésünkbe. A diákok által szeretnénk eljuttatni a valós információkat az idősebb korosztály felé, mivel nekik kisebb lehetőségük van ezek megszerzésére.

Amellett, hogy a tanárok egy friss oktatást és tananyagot kapnak készhez ezzel a témával kapcsolatban, lehetőségük nyílik az általuk tartott tantárgyak hasznos kiegészítésére.

Két játékos tananyag alapján szeretnénk megszólítania fiatalokat, amiben nagy szükségünk van a tanárok, pedagógusok segítségére is. Az egyik program során a diákok belebújhatnak az Európai Parlament egyes politikusai bőrébe, ami a 2024-es parlamenti választások aktualitása miatt lesz kiemelkedően érdekes. Ezen kívül egy közösségformáló program kapcsán a fiataloknak lehetőségük lesz egy önálló projekt felépítésére a kezdetektől a végletekig, ami egy társasjáték formájában fog megtestesülni.

A dezinformáció egy olyan, folyamatosan fejlődő jelenség, amely nagy potenciállal rendelkezik a demokratikus folyamatok és a társadalmi viták negatív befolyásolására. Befolyásolhat például demokratikus vitát és szavazási eredményt, mivel egyes álhírek megváltoztatják, módosítják az emberek irányultságát, így a szavazó az álhírek által sújtott akaratából fakadó preferenciáját fejezi ki. A projekt közvetlen előnyeit Spanyolország, Portugália, Magyarország, Görögország, Litvánia, Románia, Finnország, Lengyelország és Olaszország fogja élvezni. Ezen uniós országokban az emberek kevésbé bíznak abban, hogy képesek felismerni az álhíreket (Flash Eurobarometer 464 – Álhírek és félretájékoztatás), és kevésbé bíznak az EU politikai rendszerében (Eurobarometro 91.5 – 2019). Azt is fontos hangsúlyozni, hogy az életkor kulcsfontosságú eleme azoknak az embereknek az azonosításában, akiket nagyobb valószínűséggel győznek meg az álhírek, és kevésbé valószínű, hogy szavaznak: az idősebb válaszadók valójában kevésbé magabiztosak abban, hogy képesek felismerni az álhíreket (az 55 év felettiek 63%-a bízik magában, szemben a többi korcsoport 78%-ával). Így a projekt célja, hogy különböző hátterű (kor, nem, iskolai végzettségű) emberek sokféleségét gyűjtse össze az EU dezinformáció elleni politikájához közvetlenül kapcsolódó tevékenységekben (specifikus célkitűzés). A fiatal résztvevők lehetőséget kapnak, hogy elmélyítsék az EU intézményeivel kapcsolatos ismereteiket, személyesen járulhatnak hozzá a mindennapi életükben a civil részvételben nem aktív állampolgárok eléréséhez, ezzel csökkentve a dezinformáció befolyását az EU demokratikus életére, az álhírek leleplezésével.

 

Projektazonosító: 101081330 – FACT

A projekt futamideje: 2022.11.01. – 2024.04.30.

Projekt partnerek:

Cooperazione Paesi Emergenti

Instituto Marques De Valle Flor

Jovenes Hacia La Solidaridad Y El Desarrollo

IASIS

KDRIÜ Nonprofit Kft.

Asociatia Centrul European Pentru Integrare Socioprofesionala Acta

Fundacja Autokreacja

MB Efekto Grupe

Opintotoiminnan Keskusliitto ry

hu_HU