GENTRÆ (REEWOOD): a körforgásos fűrészáruk felé (Dánia)

A GENTRÆ egy olyan körforgásos koncepció, amely biztosítja, hogy az építkezésekről származó faanyagot kiválogassák a hulladékáramból, és alternatív termékként értékesítsék az építőipari piacokon.

Az építőiparban keletkezik a világ hulladékának közel fele. Ugyanakkor nyersanyaghiány van, ami az építőipari ágazatot a fenntartható jövő érdekében a körforgásos gazdaságtól teszi függővé. Az építőanyagok újrafelhasználása azonban nem járható út a kivitelezők számára, mivel az újra felhasznált anyagok nem kaphatók a nagybani kereskedelemben. Ezért 2019-ben a Solum A/S (egy dán hulladékgazdálkodási vállalat) a Starkkal (a skandináv országok legnagyobb építőanyag-beszállítója) és a Golderrel (környezetvédelmi tanácsadó) együtt, öt piacvezető építési vállalkozóval szoros együttműködésben kifejlesztette a GENTRÆt.

Ez a koncepció biztosítja, hogy az ideiglenes építési tevékenységekből származó faanyag az új fatermékek természetes alternatívájaként értékesíthető legyen a dán építőipari piacokon. A GENTRÆ nélkül Dániában évente akár 50 000 tonna fát égetnének el. Minden egyes tonna újra felhasznált építési faanyag összesen 45 kg széndioxid-kibocsátást előz meg.

Azáltal, hogy a hagyományos építőanyagokon kívül az újra felhasznált építőanyagok is elérhetővé válnak, vonzó és természetes választási lehetőséget nyújtanak az építők és a mesteremberek számára, és ezáltal hozzájárulnak a fokozott körforgás felé mutató paradigmaváltáshoz az építőiparban. Ennek az első újra felhasznált építőanyagnak a márkázásával és nagyszabású kiskereskedelmi értékesítésének bevezetésével dokumentált ismereteket szereztünk az újra felhasznált termék költségeiről, mennyiségéről, minőségéről, logisztikájáról, piacáról és jogszabályairól, és ezzel előkészítettük az utat más újra felhasználható építőanyagok számára.

Szükséges erőforrások

A Circular Construction Challenge 1 millió DKK-t biztosított a prototípus kifejlesztésére, az adatgyűjtésre és a dokumentációra. A kezelési költségeket főként az anyaggyűjtésből és -értékesítésből származó bevételekből, valamint a projektpartnerek által ráfordított munkaórák önfinanszírozásából fedezték.

A siker mutatói

A GENTRÆ-t 2019 februárjában a dán Realdania szövetség a Circular Construction Challenge kezdeményezés győztesének választotta. A Circular Construction Challenge kezdeményezés a hulladék túltermelés, a tömeges fogyasztás és a növekvő erőforrásfelhasználás globális problémájával foglalkozott, és arra hívta fel az innovátorokat, hogy az épített környezetben keletkező hulladékok csökkentésével segítsék a probléma megoldását. 2019 októberében a GENTRÆ koncepcióját a spanyolországi Bilbaóban megrendezett éves ISWA konferencián mutatták be. lásd a videót: https://solum.dk/casestories.html.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Az újrafelhasználás az európai hulladékhierarchiában a legmagasabb prioritást élvezi. Az újrafelhasználás (egy tárgy akár eredeti céljára történő újbóli felhasználásának cselekvése vagy gyakorlata) azonban nem terjedt el nagymértékben. A GENTRÆ egy egyszerű és könnyen érthető koncepció és körkörös üzleti modell. Sikeresen épült ki az értéklánc egészét átfogó együttműködéssel, valódi változást hozva, bővítési lehetőségekkel.

hu_HU