Háztartási készülékek és csecsebecsék begyűjtése (Spanyolország)

Jó állapotban lévő, de felesleges tárgyak adományozása és használtcikk üzletekben történő eladása ideiglenes munkalehetőségeket teremtve a kirekesztés veszélyének kitett emberek számára.

Ez a jó gyakorlat a COGERSA által az EMULSA-val szoros együttműködésben szervezett akció.

Ez a tevékenység az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében zajlott, és célja az volt, hogy összegyűjtsék azokat a különböző típusú háztartási gépeket, amelyeket tulajdonosaik már nem használtak, csak tároltak. A hulladékként kezelt, azonban jó állapotban lévő háztartási készülékekre is kiterjesztették a tevékenységet, annak érdekében, hogy valaki más egy második életet adhasson nekik.

A kezdeményezésbe bevont termékek az alábbiak voltak: kerékpárok, elektronikai eszközök, játékok és gyermekkorhoz kötődő tárgyak, könyvek, kisbútorok stb. A termékek összegyűjtéséhez nagy méretű konténereket bocsátottak rendelkezésre Asturias különböző helyszínein, ahol a lakók otthagyhatták a számukra már feleslegessé vált tárgyakat.

Az akciót egy nonprofit szervezettel, az Emaus Riquirraque-kal együttműködve hajtották végre, így az összes összegyűjtött ingóságot és tárgyat ennek a vállalatnak adományozták, amely, miután átválogatta, forgalomba hozta őket használtcikk üzleteiben.

Az Emaus az így elért előnyök révén munkalehetőségeket teremtett a kirekesztés veszélyének kitett emberek számára. Minden egyes összegyűjtött kg termék öt perc foglalkoztatással ér fel. Ez a kampány két egymást követő évben, mindig az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében zajlott, 2015 novemberében és 2016 októberében.

Szükséges erőforrások

Egy nagy konténer (30-34 m3 ) minden egyes hulladékgyűjtő ponton.

A siker mutatói

  • 2015-ben 8 300 kg terméket gyűjtöttek össze. Ez 36 700 perc = 15,3 hét szociális foglalkoztatás.
  • 15.000 kg termék 2016-ban (2.800 kg csak Gijónban). Ez 75.000 perc = 31 hét szociális foglalkoztatás.

A felmerült nehézségek

Néhány helyi lakos vonakodott használt termékeket vásárolni, olyan okokra hivatkozva, mint például a higiénia. Sokan még mindig nem értik, hogy a használt tárgyak újrafelhasználása tele van előnyökkel a társadalom számára. Továbbá a használtcikkes weboldalak és az olyan alkalmazások, melyek révén a nem használt árukért cserébe pénzt lehet kapni, vonzóbbnak tűnnek, mint az adományozás. partner együttműködése által valósul meg.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

E jó gyakorlat egyik fontos tanulsága az újra felhasználáshoz kapcsolódó tevékenységek által létrehozott zöld és szociális foglalkoztatás megbecsülése. Valójában ez a tapasztalat szolgált az EMULSA állandó projektjének alapjául, amely 2018 júniusában indult és az újrahasználatot célozza meg Gijon 4 hulladékgyűjtő pontján, ahova a város lakói bevihetik a már nem használt, de még jó állapotban lévő tárgyaikat, ily módon biztosítva számukra egy második életet. Az összegyűjtött termékeket egy applikációba töltik fel, ez a ReuseApp.

hu_HU