La Ricicletta: elhagyott kerékpárok újrahasználata felhasználásra történő felkészítése (Olaszország)

A La Ricicletta (LR) összegyűjti, megjavítja és újra felhasználja az olaszországi Ferrara városában elhagyott kerékpárokat vagy azok részeit.

2002-ben az Il Germoglio szociális szövetkezet elindította az LR-t, mely egy 200 embert foglalkoztató társadalmi vállalkozás. Ferrarában, amelyet Olaszországban a kerékpározás fővárosának tartanak, egyre több elhagyott kerékpárt találtak a város utcáin. Innen jött az ötlet, hogy a számos kerékpárt (vagy azok részeit) összegyűjtsék, megjavítsák és újra használják.

A megjavított kerékpárok azután kibérelhetők vagy megvásárolhatók. Az LR együttműködik az önkormányzattal, a tömegközlekedési csomópontokkal, a parkolókkal, közterekkel, hotelekkel és magán háztartásokkal is. A kerékpárok városon belüli összegyűjtése és elszállítása ingyenes. Aki kerékpárt adományoz, 5-eurós utalványt kap. A kezdeményezés további előnye a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci reintegrációja, akik magasan képzett kollégáktól és szerelőktől is tanulhatnak.

Az LR például együttműködik a ferrarai börtönnel, ahol egy munkaállomást alakítottak ki. A kerékpárok újrafelhasználásra való előkészítéséért 3 rab felel. Ők tisztítási és felújítási munkákat végeznek. Az összeszerelést az LR műhelyében szakképzett technikusok végzik.

Szükséges erőforrások

Az Il Germoglio gondoskodik az adminisztrációról és a könyvelésről. Árbevétel ≈ 120.000 €/év Alkalmazottak száma: 6 gyakornok (akik ösztöndíjban részesülnek), 2 technikus és 1 szociális gondozói képesítéssel rendelkező oktató. A közelmúltban a La Ricicletta egy a városközponthoz közelebb fekvésű helyre költözött, így számos szolgáltatást, tevékenységet és ügyfelet képes befogadni.

A siker mutatói

A La Ricicletta évente körülbelül 150 kerékpárt újít fel, tesz újra felhasználhatóvá és ad el. A kerékpárokat egy „kísérő kártyával” együtt adják el, amelyen minden javítási műveletet feltűntetnek. Ez segít nyomon követni a javításokat és az egyes kerékpárok történetét. A lakossági adományok száma növekszik, és az önkormányzat új mobilitási tervet hirdet, amely a lassú közlekedésre összpontosít. A kölcsönzési szolgáltatások is növekednek, mivel Ferrara egyre népszerűbb turisztikai célpont. A kölcsönzési szolgáltatás ingyenes Olaszország bármely pontjáról érkező iskolai osztályok tanulói számára.

A felmerült nehézségek

  • Az összes kerékpár befogadására alkalmas működési helyiség biztosítása + egy 10 főt befogadó javítóműhely + az ügyfelek elhelyezése.
  • Az Ázsiában gyártott olcsó kerékpárokkal való verseny hatással van a kerékpáreladásokra.
  • A javítás bonyolultsága: a pótalkatrészek nem „szabványosak” (pedálok, kormány…).
  • Szezonális üzletmenet (márciustól októberig)

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

A kezdeményezés viszonylag könnyen átvihető és megismételhető, különösen ott, ahol sík a terep és népszerű és jól fejlett a kerékpárhasználat. Jelenleg a La Ricicletta nem használ elektromos kerékpárokat, mivel Ferrarában erre még nem túl nagy a kereslet. Az e-bike-ok speciális technikusok alkalmazását igénylik, annak érdekében, hogy a bérlés és/vagy az értékesítés célját szolgáló kerékpárok tökéletes állapotban és rendkívül biztonságban legyenek.

Számos szolgáltatás lemásolható hasonló kontextusban. A La Ricicletta jelenleg tárgyalásokat folytat különböző ferrarai üzlettulajdonosokkal, hogy újrafelhasznált -/felújított teherszállító bringákkal áruszállítási szolgáltatást fejlesszenek ki.

hu_HU