Ludoteche del Riuso 2.0: a működési hatékonyság növelése új eszközökkel (Olaszország)

Az új szolgáltatások és munkahelyek létrehozása érdekében ez a projekt innovatív szolgáltatásokat fejlesztett ki a Ludoteche cég számára és új digitális berendezésekkel biztosította a cég hatékonyabb működését.

A S. M. Nuova-i Ludoteca Riù 2001 óta létezik, egyike a Marche régióban működő öt Ludoteca Riù játszótérnek. A Ludoteca Riù elnevezés olyan helyet jelöl, ahol a 6 és 10 év közötti gyermekek megtanulják tisztelni a bolygót és elkerülni a hulladéktermelést.

A hulladékanyagok kezelésével és újra használatával, valamint kreativitással a gyerekek játékokat, dekorációkat készítenek, és nagyon jól szórakoznak, miközben megtanulják, hogyan kell a környezetet tiszteletben tartva élni.

2020 nehéz év volt, amely új szabályokat vezetett be a mindennapi életünkbe. Ennek következtében sok új szót is megtanultunk: maszk, társadalmi távolságtartás, fertőtlenítő, zárlat.

A karantén arra kényszerített bennünket, hogy megtanuljuk, vagy legalábbis fejlesszük a technológia használatát, és ez elgondolkodtatott minket: miért ne használhatnánk a technológiát a javunkra, például arra, hogy a gyerekek ne maradjanak egyedül?

Az anconai Szalézi Gyermekkórház alapítványával való együttműködésnek köszönhetően úgy döntöttünk, hogy elindítunk egy új, a gyermekek szórakoztatását szolgáló oktatóvideó sorozatot, mind a fekvő-, mind az otthon lábadozó betegek számára. A Costess Società Cooperativa a Ludoteca Riù támogatására kötelezte el magát. Az első videókat a konyháinkban és az étkezőinkben forgattuk a mobiltelefonjainkkal és az otthonainkban rendelkezésre álló anyagokkal.

A munkánk színvonalának javítása szempontjából a Marche régió projekthez nyújtott anyagi támogatása alapvető jelentőségű volt.

Szükséges erőforrások

A Marche régió összesen 15 000 euro támogatással finanszírozta a projektet, melye helyszínenként 3000 euro támogatást jelent. A támogatás alapvető jelentőségű volt, mivel nagy mennyiségű, interaktívabb frissítésre alkalmas felszerelést biztosított.

A siker mutatói

A Ludoteca 2.0 projekt célja, hogy lehetővé tegye a Ludoteche Riù számára szolgáltatásai minőségének javítását, a célcsoport kiszélesítését, valamint azt, hogy egyre több helyi lakost érjen el tevékenységeivel. Ez egyben a játszótér szolgáltatásai iránti kereslet növekedését, és ennek következtében az alkalmazott pedagógusok munkájának mennyiségi növekedését jelenti.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

A Ludoteca 2.0 projekt azért releváns, mert könnyen lemásolható, a szoftverek, programok és közösségi platformok használata miatt Európa más régióiban is könnyen hozzáférhetővé tehető.

hu_HU