Újrahasználat – Az olasz minta

Március elején 2 napot töltöttünk el Ancona környékén az olaszországi Marche régió központjában. Látogatásunk az újrahasználattal foglalkozó nemzetközi projektünk (2Lifes) keretében zajlott, megnéztük, hogy olasz kollégáink milyen új ötleteket vezettek be a mindennapokba az újrahasználat elősegítése érdekében.

ÚJRAHASZNÁLHATÓ MŰANYAG DOBOZOK A HALÁSZATBAN

A halászok által korábban használt polistirol műanyag dobozok az erős igénybevétel miatt hamar széttörtek és a tengerben végezték hulladékként. Ekkor döntöttek úgy, hogy az új dobozokat polipropilénből, egy erősebb anyagból fogják gyártani, így újra és újra lehet őket használni. Jelenleg teszt fázisban van a projekt, de a halászokat bevonták a tesztelésbe, és nagyon aktívak, készek arra, hogy használják az új dobozokat.

DIGITALIZÁCIÓ A TERMÉSZETVÉDELEMBEN

A régióról az olasz kollégák azt mesélték, hogy két dologban példa értékű, a természet védelmében és a közösségfejlesztésben. Építettek egy kutató hajót, ami a víz minőségét vizsgálja, felkutatja, hogy hol a szemét a tengeren, milyen jellegű a szemét, milyen a víz minősége, mennyi műanyag van benne (sajnos egyre több), az élővilágra hatással van-e a sok hulladék, ami a tengerbe kerül. Drónokkal is dolgoznak, ezek fotóznak, térképeznek, monitorozzák a partot és a víz felszínét.

ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONT MACERATÁBAN

A 40 ezer főt számláló kisvárosban a hulladékudvar mellett létrehoztak egy újrahasználati központot. A lakosok által a hulladékudvarba leadott holmikat az ott dolgozók átválogatják és ami még újra használható, azt átviszik a REUSE központba, katalogizálják, van egy szoftver ami tárolja adatostul, fotóstul a tárgyakat és lehet is benne keresni.

KULTURÁLIS ÉS ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYREÁLLÍTÁSA

2016. augusztus 24-én éjjel, majd október 26-án és 30-án pusztító erejű földrengés rázta meg Közép-Olaszországot. Az érintett régiók közül a Marche régió szenvedte el a legnagyobb károkat, rengeteg régi, műemlékvédelem alatt álló épület és templom omlott össze. A régió döntéshozói úgy döntöttek, hogy megpróbálják helyreállítani a legtöbb épületet, ezért az összedőlt épületek több száz éves építőköveit szisztematikusan válogatni és katalogizálni kezdték. A köveket egy telephelyre szállítják és csoportokba rendezik minden rendelkezésre álló információval együtt. Vannak középület maradványok, iskolák, templomok, nagyon különböző kövek. Mindegyik kupacról tudják, hogy honnan való és oda is fogják visszavinni újjáépíteni az épületeket. Nem az a cél tehát, hogy ezt bárki használhassa, hanem az, hogy azt a kulturális és építészeti örökséget gazdagítsa, ahonnan való.

MOSHATÓ PELENKA A BÖLCSŐDÉKBEN

Egy hagyományos pelenka lebomlási ideje kb. 500 év, egy gyermekre nagyjából 1,3 tonna pelenkát használunk el mire eléri a szobatiszta kort. A régióban 10 bölcsőde részvételével zajlik egy projekt, amely a mosható pelenkát helyezi előtérbe. A projekt segítségével 46 tonna hulladékkal kevesebb keletkezik évente a területen. A program az otthoni használatot is ösztönzi, gyűjtőpontokon gyűjtik össze a szennyest és a projektben résztvevő családok az iskolai években tandíj kedvezményt kapnak.

ÚJRA-POHARAK ÉS PAPÍRDOBOZOS ÁSVÁNYVÍZ JESI BÁRJAIBAN

Jesi város 15 bárjában került bevezetésre egy újrahasználható műanyag pohár, amelynek 1 euró a díja és bármelyik résztvevő bárban leadható, cserélhető. A vendéglátó helyek elmondása alapján nagyon hamar népszerűvé vált, rengetegen használják és szeretik. Ezen kívül a városban bevezettek egy papírdobozos (itthon TETRA PAK) ásványvizet, amely jelentősen csökkentette az üveghulladékot.

PLAYGROUND RIURE-USE MŰHELYEK

Összesen 5 ilyen kézműves, újrahasználatot népszerűsítő műhely létezik a régióban. Iskolai és délutáni programokat is kínálnak a gyerekeknek. A gyerekek kreativitására bízzák, hogy az újrahasználható anyagokból mik készülnek.

Ez a bogárhotel joghurtos dobozból, dugókból és hulladék fából készült ragasztó felhasználása nélkül.

Három korcsoportra vannak kidolgozott oktatási segédletek (ovis, általános iskola, 15-18 éves korosztály). A felhasználható anyagokat a családok adják össze (parafa dugók, kupakok, petpalackok, könyvek, cipők, wc papír gurigák, gombok, stb.). A gyerekek imádják és egy nagyon komoly REUSE szemlélettel lesznek gazdagabbak. Jó hangulatú, nagyon klassz helyek voltak.

hu_HU