A Værdicentralen, avagy „a zöld foglalkoztatás elismert központja” (Dánia)

A Værdicentralen elnevezésű önkormányzati tulajdonú használtcikk boltot 2015-ben azzal a céllal hozták létre, hogy új életet adjon a Renosyd, az Aarhustól délre fekvő önkormányzati hulladékgazdálkodási vállalat hulladékgyűjtő pontjairól származó használt cikkeknek.

A Værdicentralenben értékesített árucikkeket egyébként összezúznák, lerakóba helyeznék vagy elégetnék, de ezeket így most közvetlenül újra felhasználják.

Együttműködés jótékonysági szervezetekkel

Minden termék a Renosyd hulladékgyűjtő pontjairól származik, ahová a vásárlók az újrafelhasználásra szánt tárgyaikat elvihetik. A tárgyakat helyi jótékonysági szervezeteknek is adományozhatják, amelyeknek használtcikk-üzleteik is vannak. Ez az együttműködés jól működik, mivel mindenki számára elegendő árucikk áll rendelkezésre.

Eredményesség három területen

A Værdicentralen a Renosyd részeként három fő területen kíván eredményeket felmutatni: gazdaság, környezetvédelem és társadalom. Meggyőződésük, hogy fenntartható kereskedelmi tevékenységet létre lehet hozni használt cikkek eladásával is. A Værdicentralen jelenleg kiegyensúlyozott pénzügyi nyilvántartással és 2.700.000 DKK áfa nélküli éves forgalommal rendelkezik.

Zöld munkahelyek teremtése

Teremthet-e egy használtcikk bolt új munkahelyeket? Igen, a Værdicentralen munkalehetőséget teremt a munkaerőpiacon nehéz helyzetben lévő emberek számára. A Værdicentralen együttműködik az önkormányzatokkal, és olyan munkát kínál a polgároknak, amely figyelembe veszi az egyes emberek szükségleteit, miközben értelmes és egyben megfelelő kihívásokat is nyújtó munkalehetőséget kínál.

Szükséges erőforrások

A jó gyakorlat megvalósításához mindenekelőtt olyan kiselejtezett tárgyakhoz kell hozzájutni, amelyeket újra fel lehet használni. Ezen túlmenően szükség van egy induló költségvetésre a logisztikához, a személyzethez és az áruk értékesítésére szolgáló üzlethez.

A siker mutatói

A Værdicentralen három év működés után gazdaságilag fenntarthatóvá vált, és ma már évente 500 tonna hulladékot távolít el a hulladékáramból. A cégnél 9 alkalmazottat foglalkoztatnak. Közülük öten rugalmas munkakörben dolgoznak, ami magában foglalja a csökkentett munkaidőben vagy más egyedi szempontok szerint történő munkavégzést.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

Ezt a gyakorlatot könnyű lemásolni és az ügyfélkörhöz alakítani. A közvetlen értékesítés pedig nagyszerű mód arra, hogy nagy mennyiségű hulladékot tartson a körforgásban. Mi több, ha a „hulladékot” el tudjuk vinni a hulladékgyűjtő pontokról, ahol szinte végeláthatatlanul a még használható tárgyak sora, akkor jót tettünk a környezetünkkel és vállalkozásunk működését is biztosítottuk.

 

hu_HU