AgriGo4Cities

Az AgriGo4Cities projekt keretében a városi mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket vizsgáljuk a közösségi tervezési módszerek alkalmazása, a társadalmi befogadás és a fenntartható városi környezet létrehozása szempontjából.

Az AgriGo4Cities (Városi Mezőgazdaság a Városok Megváltoztatásáért: Kormányzási Modellek a Jobb Intézményi Kapacitásért és Társadalmi Befogadásért) projekt az Interreg Danube program keretében valósul meg 8 ország szervezeteinek együttműködésében 2017.01.01. és 2019.06.30. között.

A projektnek három fő célja van: a részvételi megközelítés integrálása a döntéshozási folyamatokba, a sebezhető/marginalizált csoportok társadalmi-gazdasági befogadásának növelése és a fenntartható városi környezet fejlesztése. A közös munka során a 11 partner (kiegészülve 5 együttműködő partnerrel) a városi és várostérségi mezőgazdaságban rejlő (kertészkedés) lehetőségeket vizsgálják és alkalmazzák, hogy javítsák a közintézményi kapacitást továbbá, hogy megakadályozzák a sebezhető/marginalizált csoportok kirekesztését. Az innovatív participatív tervezés módszere hozzájárul a döntéshozatal hatékonyságához, növeli az együttműködési lehetőségeket és a társadalmi befogadást. A nemzetközi többszintű megközelítés alkalmazásával az AgriGo4Cities projekt célja, hogy zászlóshajója legyen egy jobban kormányzott Duna-régiónak.

A partnerek egy része a projektben összegyűjtött és létrehozott tudást felhasználva városi mezőgazdasághoz kötődő pilotot valósít meg, tesztelve a partnerek által kidolgozott modellt. Ennek során közvetlen segítséget nyújt a pilotba bevont hátrányos sebezhető/marginalizált csoportok tagjainak, valamint fejleszti a köz- és civil szféra bekapcsolódó szereplőit. A pilot során kifejlesztett és tesztelt módszer később más olyan városi környezetben megvalósuló projektek esetében is használható lesz, ahol cél, hogy az adott fejlesztés a közösség bevonásával, a társadalmi befogadás erősítésével valósuljon meg.

A projektben résztvevő partnerek:

Vezető partner: Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia Kutatóközpontja

ERDF partnerek: Prága IX. kerületi önkormányzat (Csehország), Európai Fejlesztési Ügynökség (Csehország), Velenje önkormányzat (Szlovénia), Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (magyar), Vaslui önkormányzat (Románia), ENVICORP Slovakia (Szlovákia), Egyesület a Kultúráért és Oktatásért (Szlovénia), Délnyugati Városok Önkormányzatainak Szövetsége (Bulgária), Ifuplan-Intézet a Környezeti Tervezésért és Területfejlesztésért (Németország)

IPA partner: Ulcinj önkormányzat (Montenegró)

Együttműködő Partnerek: Regionális Fejlesztési Ügynökség, Ljubljanai Városirégió (Szlovénia), Prága Városháza (Csehország), Szlovén Munkaügyi Szolgálat, Koper Regionális Iroda (Szlovénia), EBB Europaberatung (Németország), Euni Partnerek Szövetsége (Bulgária)

A projektről további információt itt találhat:

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA, ENI).

hu_HU