A Les Ateliers du Bocage: nyomtató patronok és kazetták újrahasználatra való alkalmassá tétele (Franciaország)

Ez a kezdeményezés támogatja a társadalmi-szakmai integrációt és a szociális gazdaságot a nyomtató patronok újra felhasználásra való alkalmassá tételével, ami jelentős pozitív környezeti hatással jár.

A Les Ateliers du Bocage (AdB), az Emmaüs France tagja, mely együttműködik a Brotherrel és a Lexmarkkal. Az AdB az Emmaüs programon keresztül, közösségek közreműködésével gyűjti be a tintapatronokat és tonerkazettákat Franciaország szerte.

Miután a patronokat begyűjtötték vagy átvették, márka, típus és referencia szerint szétválogatják, azonosítják és megmérik őket. Az AdB munkatársai ezáltal olyan információkhoz jutnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy szétválasszák az újra felhasználható patronokat a hulladékba kerülendőktől. A szortírozás után a patronok újra bekerülnek az ipari folyamatba: újratöltik, megjavítják, szétszedik, működőképes pótalkatrészekkel újra felhasználják, vagy a leghatékonyabb módon hulladékként újrahasznosítják őket.

A patronok és tonerek erősen szennyező hulladékok. Az elsődleges felhasználók a magánszemélyek és a vállalkozások, akik gyakran nincsenek tisztában azzal, hogyan kell ártalmatlanítani őket. Az AdB havonta körülbelül 120 000 patront kezel és válogat, és körülbelül 500 különböző típusú patront azonosít. A 2019-ben „megmentett” több, mint 1 375 417 kazettával a környezeti hatás igen jelentős volt, mivel kevesebb hulladék keletkezett, több energiát takarítottak meg és kevesebb erőforrást kellett felhasználni. Ezenkívül a potenciálisan veszélyes anyagokat összegyűjtik és újra felhasználják a felelőtlenül végzett hulladékfelhalmozás helyett, megakadályozva a környezet károsodását.

A Brother/Lexmark és az AdB közötti szerződések zöld munkahelyeket teremtenek a bizonytalan helyzetben lévő, a munkaerőpiacra való bejutásért küzdő és a környezet megóvására törekvő emberek számára.

Szükséges erőforrások

Az AdB-nek csak a környezetvédelmi részlege 3 799 897 eurós forgalmat bonyolít, és 63 embert foglalkoztat, akik közül 10-en részt vettek egy, a tintapatronok újrahasználatra való alkalmassá tételéről szóló képzési programban. Az AdB különböző szervezetekkel kötött partnerséget e szolgáltatás nyújtására, köztük 100 iskolával, amelyek e tekintetben elkötelezték magukat.

A siker mutatói

Az Ateliers du Bocage csak a környezetvédelmi ágazatában mintegy 63 embert foglalkoztat, akik közül 14-en vettek részt a képzési programban.

Évente mintegy 1,5 millió patront használnak, feldolgoznak, vagy szakszerűen újrahasznosítanak, ezzel hatalmas mennyiségű természeti erőforrást és energiát takarítanak meg és csökkentik a széndioxid kibocsátást.

A felmerült nehézségek

A gyártók gyakran nem hajlandóak könnyen javítható vagy szétszerelhető termékeket gyártani annak érdekében, hogy azok a működőképes pótalkatrészek révén újra felhasználhatók legyenek. Így egyes termékek felújítása bonyolult, költséges vagy akár lehetetlen is lehet. Ezenkívül egyes termékeket tesztelni kell, ami költséges lehet.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

A tintapatronok újra előállítására összpontosító szereplők többsége magánvállalkozás (Olaszország), ami hatalmas problémákat vet fel a hulladékgazdálkodásban. Ez a kezdeményezés azt mutatja, hogy a társadalmi szereplők is képesek ilyen folyamatokat kezelni, mely lehetővé teszi, hogy ez a tevékenység más kontextusokban, nemzeti és uniós szinten is nagyrészt lemásolható legyen.

Hasonló partnerségek az EU különböző országaiban csökkentenék a hulladék mennyiségét és zöld munkahelyeket teremtenének az egyének számára. Az ilyen, újragyártáson alapuló üzleti modellek lehetővé tehetik a munkavállalók számára, hogy műszaki képzettséget szerezzenek. Ráadásul az érintett szervezetek kizárólag csak a termékek begyűjtésére összpontosíthatnak, a tényleges újragyártási folyamatra nem, ami azt jelenti, hogy a műszaki képzettséggel nem rendelkező emberek is alkalmasak lehetnek a zöld munkahelyek betöltésére.

A példa alkalmazása felgyorsítaná a termelési és fogyasztási szokások megváltozását is, lehetővé téve a lakosság és a szakemberek számára, hogy környezetbarát termékeket használjanak, miközben felhívná a figyelmet arra, hogyan lehet az eldobás helyett visszanyerni az újra felhasználható termékeket.

en_GB