"Projet Valoriste" - Hulladék-értékelő képzési program (Belgium)

Belgiumban létezik egy hivatalosan elismert képzési program, a hulladék értékelő, hulladék elemző képzés, amely a hulladékanyagok és az újrafelhasználható termékek értékének növelésére összpontosít.

A hulladékképződés megelőzése és az újrafelhasználás kulcsfontosságú a körforgásos gazdaságra való áttérés szempontjából, és ehhez speciális készségekkel és know-how-val rendelkező munkavállalókra van szükség. A hulladék elemzők speciális képzés kapnak a hulladékok fajtáiról (pl. textíliák, bútorok, elektronikai hulladékok) és azok kezelési módjairól. A képzés során a résztvevők megtanulják, hogy felismerjék a hulladékanyagok és termékek értékét, és a megfelelő újrafelhasználási vagy újrahasznosítási folyamatok felé irányítsák azokat.

Bár a hulladék értékelő szakma mindig is létezett, a belga hatóságok hivatalosan nem ismerték el és nem becsülték meg. Ezért a RESSOURCES, a körforgásos gazdasággal foglalkozó társadalmi vállalkozások szövetsége kidolgozta ezt a képzési programot és határozottan kiállt annak hivatalos elismerése mellett. A képzési programot most már a belga régiók, Brüsszel és Vallónia is hivatalosan elismeri. A képzési program gazdája a „Mission Locale de Forest” (MLF) nevű szervezet.

A körforgásos gazdasággal foglalkozó társadalmi vállalkozások az újrafelhasználás és javítás területén képzési és munkalehetőséget biztosítanak a munkaerőpiacról kiszoruló emberek számára, miközben a tárgyaknak egy második életet adnak.

Szükséges erőforrások

A Ressources más regionális szereplőkkel partnerségben hozta létre a képzési programot. 1 projekt koordinátor költsége = 35 000 EUR. Bár a támogatás más elemeket is fedez, a Mission Locale de Forest a képzési program működtetője.

A siker mutatói

A Mission Locale de Forest 2 képzési programot szervezett: egyet 2018-ban és egyet 2020-ban. Mindkét képzésen 30 résztvevő vett részt. A résztvevők fele sikeres vizsgát tett és megfelelt. A Ressources becslése szerint 2020-ig 250-450 további teljes munkaidős munkahelyet teremthet az újrahasznosítás. Egyelőre túl korai lenne a képzési programot sikernek vagy kudarcnak tekinteni.

A tanulás és az ismeretek átadásának lehetősége

  • Lehetőség az alulképzettek számára, hogy tudásukat és készségeiket hivatalosan is elismerjék.
  • A tanfolyamokra vonatkozó szabványokat a munka elismerési folyamat részeként kell kidolgozni. Ezek a szabványok keretet biztosítanak az újrafelhasználási központok számára gyakorlatuk adaptálásához.
  • Ez egy kiváló lehetőség a más ágazatok szervezeteivel való együttműködésre.
en_GB